Het duurde even, na het renteschandaal van afgelopen jaar, maar Rabobank heeft een nieuwe topman op het oog: Wiebe Draijer, de huidige voorzitter van de Sociaal-Economische Raad.
Rabobank wil Wiebe Draijer benoemen als bestuursvoorzitter. Dat maakte de bank zondag bekend.
De 48-jarige Draijer is momenteel voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Hij moet de opvolger worden van Rinus Minderhoud, die eind oktober de leiding van de bank overnam van Piet Moerland. Die trad af vanwege het Liborschandaal, de rentefraude die Rabobank opzadelde met een torenhoge boete.
Draijer past bij Rabobank, vindt president-commissaris
Volgens president-commissaris Wout Dekker vormen de achtergrond en de persoonlijkheid van Draijer een ,,perfecte match” met de eisen van Rabobank. ,,Wiebe Draijer heeft bewezen op basis van verbindend leiderschap bruggen te kunnen slaan tussen verschillende partijen met uiteenlopende belangen. Dat past precies bij wat de Rabobank zoekt”, stelde hij.
Draijer is een afgestudeerd werktuigbouwkundige, die van 1990 tot 2006 werkte voor adviesbureau McKinsey. Begin september 2012 volgde hij Alexander Rinnooy Kan op als voorzitter van de SER.
Geen bankenman, maar ingenieur
Zijn gebrek aan ervaring in de bankensector is volgens een woordvoerder van Rabobank geen probleem. ,,Het bestuur bestaat uit zes mensen, je moet kijken naar de gehele samenstelling. Die is op deze manier goed in orde'', stelde hij.
De voordracht van Draijer kwam volgens de woordvoerder tot stand na een ,,heel brede oriëntatie'' door de raad van commissarissen van de bank. Draijer is uiteindelijk de enige kandidaat aan wie Rabobank een aanbod heeft gedaan, aldus de zegsman.
Goedkeuring DNB
De voordracht van Draijer moet nog worden goedgekeurd door De Nederlandsche Bank (DNB). Rabobank verwacht binnen enkele weken duidelijkheid te krijgen van de toezichthouders.
De exacte hoogte van het salaris van Draijer is nog niet vastgesteld. Rabo gaf wel aan dat de bandbreedte voor het salaris van de bestuursvoorzitter ligt tussen 923.500 en 1,15 miljoen euro per jaar. Rabobank keert geen bonussen uit aan bestuurders en zal de hoogte van het salaris melden bij de definitieve benoeming.
VNO-voorman Wientjes lovend over Draijer
Volgens VNO-NCW-voorman Bernard Wientjes beschikt Draijer over de eigenschappen die noodzakelijk zijn voor het leiding geven aan een transformatieproces binnen een bankinstelling.
Draijer werd in september 2012 voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. Dat is het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet op sociaal-economisch gebied, bestaande uit vertegenwoordigers van werkgevers, vakbonden en onafhankelijke kroonleden. Tijdens het voorzitterschap van Draijer kwamen onder meer het energieakkoord en het sociaal akkoord tot stand.
Heerts en Wientjes betreuren het dat Draijer de SER verlaat. ,,Draijer heeft de positie van de SER in een economisch en politiek moeilijke tijd kunnen versterken’’, zegt Wientjes. ,,Door met niet aflatende energie de nadruk te leggen op datgene wat bindt, heeft hij tegenwicht geboden tegen de sterker wordende polarisatie. Het is daarom bijzonder jammer dat hij de SER gaat verlaten.’’
Heerts noemt het ,,buitengewoon jammer voor de SER dat Draijer weggaat. Maar zijn kennis, kunde en ervaring zullen van grote waarde zijn voor de Rabobank en haar medewerkers.’’
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vindt het jammer dat Wiebe Draijer vertrekt als SER-voorzitter van. "We zullen zijn energie missen'', zei de minister zondag in reactie op het nieuws dat Draijer is voorgedragen als topman van de Rabobank.
Asscher gaat Draijer met interesse volgen bij zijn nieuwe uitdaging.
Rabobank: grootste bank van Nederland
In Nederland is Rabobank marktleider op het gebied van hypotheken, sparen en verzekeren. Ook is het de belangrijkste financiële dienstverlener voor het midden- en kleinbedrijf, de food- en agrisector en het grootzakelijke segment.
Ook internationaal heeft Rabobank een leidende positie in de food- en agrisector. Rabobank International heeft een uitgebreid kantorennetwerk met vestigingen in 30 landen.
De groep is eind negentiende eeuw begonnen als een verzameling van kleine boerenleenbanken. De eerste lokale agrarische coöperatieve banken richtten in 1898 twee overkoepelende organisaties op: de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Bank in Utrecht en de Coöperatieve Centrale Boerenleenbank in Eindhoven. In 1972 fuseerden deze twee tot Rabobank Nederland.
Libor-schandaal
Rabobank raakte afgelopen najaar in opspraak nadat duidelijk werd dat de bank betrokken was bij het Libor-schandaal, waarbij internationaal veelgebruikte rentetarieven werden gemanipuleerd. De bank betaalt in totaal 774 miljoen euro om die kwestie te schikken met verscheidene toezichthouders in binnen- en buitenland. Bestuurder Sipko Schat en topman Piet Moerland traden per direct af.
Rabobank kondigde verder eind januari een nieuwe ontslagronde aan. De coöperatieve bank schrapt in de komende 2 jaar nog eens 1000 tot 2000 arbeidsplaatsen, bovenop de 8000 banen die al zouden worden geschrapt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl